fbpx

Ik was waar jij nu bent!

Nikolien Martina-Doorenbos

Mijn naam is Nikolien Martina-Doorenbos. Na de geboorte van mijn eerste kind, mijn dochter Emilia, was ik ontzettend aan het struggelen met het moederschap in combinatie met mijn werk, mijn gezin en met mijzelf. Waar was die roze wolk, dat genieten? Ik had moeite met het stellen van mijn grenzen en prioriteiten en met het omgaan met mijn schuldgevoel, perfectionisme en mijn onzekerheid.

Puur overleven in plaats van gelukkig leven als ambitieuze moeder, daar weet ik alles van!

Tijdens mijn zwangerschap kon ik overal terecht: zwangerschapsgym, zwangerschapsyoga, bevallingscursussen, de verloskundige, you name it. Echter, na de geboorte viel het mij op dat alle zorg en aandacht naar mijn kind ging, terwijl mijn leven compleet op zijn kop stond! Juist in deze nieuwe fase en chaotische tijd in mijn leven moest ik leren om een werkende moeder te zijn. En wat viel dat tegen! Ik ben iemand die perfectionistisch is, altijd goed voorbereid is en graag de controle houdt. Ik dacht een kind er wel even bij te doen. Op de werkelijkheid was ik echter totaal niet voorbereid en ik worstelde flink met mijn eigen overtuigingen en verwachtingen.

Ik voelde mij op een gegeven moment totaal uitgeblust, compleet gefrustreerd, boos op de hele wereld en teleurgesteld in mijzelf. Dit deed mijn gezin, mijn relatie en mijn werk geen goed. En daar voelde ik mij vervolgens ook weer gigantisch schuldig over.


Work-life balans? Grote onzin!

Het ging dus niet echt goed met me. Wat ik volgens ‘kenners’ miste was een goede work-life balans. Zou ik gaan werken aan mijn work-life balans dan zou alles op z’n pootjes terecht komen. Work-life balans zou dé oplossing zijn, dus ik las elk boek, blog, artikel en alle tips die ik er maar over kon krijgen. Maar weet je, op het moment dat ik dacht dat ik work-life balans had was het al weer weg en kon ik overnieuw beginnen. En met mij zag ik hier zoveel andere moeders ook mee worstelen.

Totdat ik een waar aha-moment kreeg en mij realiseerde dat work-life balans helemaal niet bestaat! Ja, je leest het goed: work-life balans bestaat niet! Want:
“Everything worth living for unbalances your life”

Een balans is namelijk een statisch en passief iets, een balans staat stil. En wanneer staat jouw leven, jouw gezin en jouw werk stil? Precies! Mijn leven, mijn gezin en mijn werk staan niet stil maar zijn continue in beweging. Probeer je dit tot stilstand te dwingen gaat het juist wringen en etteren. En dan hebben we het nog niet gehad over de Female Factor: het feit dat jij als vrouw cyclisch bent, en daarmee elke week van je cyclus gewoonweg anders in het leven staat en niet in een balans te stoppen bent. Je vruchteloze pogingen work-life balans te bereiken zorgen juist voor nog meer frustratie en schuldgevoel. En zo blijf je in een situatie waar je niet gelukkig van wordt. Ik realiseerde mij dus dat Work-life balans een illusie was. Maar wat kon ik dan wel doen?


Het PowerMom Principe

Ik moest ontdekken hoe ik -als moeder- succesvol kon zijn in het jongleren met alle ballen, in het vervullen van al mijn rollen en het structureren van mijn dag, het ruimte geven aan mijn ambities, het lekker in mijn vel zitten zowel privé als in mijn werk en het plezier hebben in mijn dagelijkse routine zónder daarbij mijzelf te verliezen. Met andere woorden: ik moest ontdekken waardoor ik Flow ging ervaren.

Na heel wat vallen en opstaan ben ik er achter gekomen: Als moeder ga je niet lekker in je vel zitten, energie krijgen, creatief worden, en gelukkig zijn door work-life balans, maar door het volgen van, wat ik noem, het PowerMom Principe!

Wat je dus wil bereiken is dat je Flow gaat ervaren. Flow ontstaat pas op het moment dat je die dingen doet die werkelijk bij jou authentieke ik passen, of dit nu in je werk, in je sociale leven of thuis is. Dus dat je dat doet waar jij voor in die wieg bent gelegd. waarbij je trouw kan zijn aan jezelf. Dit noem ik jouw Purpose. Door keuzes te maken in lijn met je Purpose ontstaat er Passie. Passie is je motivator. Passie zorgt er voor dat je in beweging komt, dat je van denken naar doen gaat. En hierdoor ontstaat Flow.

Flow is dus het gevoel dat je lekker in je vel zit, energiek bent, creatief en gemotiveerd. Dat je evenwicht en rust ervaart en dat je gelukkig bent. Dat je luistert naar je hoofd, hart én onderbuik. Dat je leeft in plaats van overleeft. De sleutel zit ‘m dus in het vinden van je Purpose: datgene waar jij voor in de wieg gelegd bent, thuis en op je werk! De eerste stap die je hiervoor te nemen hebt is de beren op de weg op te ruimen die jou tegenhouden stappen naar je toekomst te zetten. Dus voor eens en altijd af te rekenen met gevoelens als ‘Ik ben het niet waard, Ik ben niet goed genoeg, Ik kan het niet, Ik hoor er niet bij, Ik trek het niet meer, ik ben bang, gefrustreerd, moe’… Daarbij moeten we ook rekening houden met je hormonen. Immers je hormnonen hebben een gigantische invloed op je mentale en emotionele welzijn. Werk je met vrouwen, dan werk je met hormonen.
Heb je je beperkende emoties en overtuigingen losgelaten, zit je beter in je vel en kan je met een nieuwe frisse blik de wereld in kijken, dan kan je vervolgens heel bewust die keuzes maken die bijdragen aan je Purpose, je Passie en je Flow. Hierdoor ben jij gelukkig, en daarmee je gezin en kids ook.


Taboe!

Om tot dit inzicht te komen en hier de vruchten van te plukken moest ik het wiel zelf uitvinden. Dit heeft mij jaren gekost en voor mijn gevoel stond ik er alleen voor. Wat had ik het in dit proces heel fijn gevonden om een steuntje in de rug te krijgen. Om een onbevooroordeelde sparring partner te hebben die mij een stuk sneller op weg kon helpen naar inzicht in hoe ik mijn leven als ambitieuze moeder zo kon gaan inrichten, dat ik én het werk doe waar in ik het aller-gelukkigst ben én tegelijkertijd een gezonde harmonie (dat is dus wat anders dan balans) tussen werk en privé houd.

Ik kwam er achter dat ik niet de enige was die zo alleen aan het worstelen was. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zo’n 90% (!) van de moeders het moederschap heel zwaar vindt en daar niet openlijk voor uit durft te komen vanwege perfectionisme en de angst om in de ogen van anderen niet goed genoeg te zijn, te falen als moeder. Zij blijven in hun eentje vechten, komen geen stap verder en zijn ronduit ongelukkig. Ik vind dit schokkend! En daarom heb ik er mijn missie van gemaakt om dit taboe te doorbreken en voor werkende moeders een betrokken en vasthoudend klankbord te zijn. Uiteindelijk heeft dit geleid tot Moms&More.

Met Moms&More richt ik mij specifiek op ambitieuze moeders en op de uitdagingen, blokkades en de oplossingen in hun leven en in hun werk. Ik begeleid je in het intensieve PowerMom met Passie – Programma
met ondermeer Creatrix®. Als eerste in Europa mocht ik mij Creatrix® Transformologist® noemen. En daarom ben ik ook de allereerste in Europa die deze unieke methodiek van het Australische Institute of Women International inzet én als Hoofdtrainer Europa andere vrouwen hierin opleidt. Want deze methodiek is speciaal ontwikkeld voor vrouwen door een vrouw (en dus ook écht rekening houdt met hoe jij als vrouw in elkaar zit), en haalt in no-time alle beren van de weg die jouw nu tegen houden om gelukkig te zijn.


Ik ben geen zachte heelmeester. Wél 200% betrokken

Op het moment dat je kiest om samen met mij te werken dan kies je voor iemand die je liefdevol een schop onder je kont geeft. Ik ben allergisch voor vrouwen die het heerlijk vinden om in de slachtofferrol te blijven zitten, voor klagers en voor halflege glazen. Ik ga voorbij je muur en druk op die punten die werkelijk pijn doen, zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden. Ik ga voor de oplossing en voor blijvend resultaat. Ik ben pas tevreden als jij dat gekregen hebt waar je naar verlangde.

Mijn minst aantrekkelijke eigenschappen zijn mijn perfectionisme en mijn ongeduld. Als ik iets heb bedacht dan moet het nú. Ook eis ik veel van mijzelf en ken ik vaak geen rem. Ik ren en vlieg maar door. Mijn gedachten staan nooit stil. Rust nemen en bij het moment stil staan is een uitdaging voor me. Terwijl dat juist zo belangrijk is om van het leven te kunnen genieten en om alle ballen in de lucht te houden. Daarom is ontspanning voor mij dan ook echt ontspanning waarin ik mijn best doe mijzelf en mijn hoofd even “uit” te zetten. Dus blijven veel van mijn self-help boeken ongelezen en ga ik voor wijn, chicklits en chocolade.


Is het tijd voor verandering?

Ben je klaar om weer gelukkig te worden met jezelf en je leven?
Klik hier en neem contact op!