Wat een nachtmerrie – De kracht van de verhalen die je jezelf vertelt en je onderbewustzijn

Wat een nachtmerrie - De kracht van de verhalen die je jezelf vertelt en je onderbewustzijn

Ik ben op een afgelegen strand. Alleen.
De lucht is stormachtig, de wind huilt en de zee is wild.
Maar tegelijkertijd heerst er een vreemde, sinistere stilte.
Ik ben zeer alert. Er klopt iets niet.
 
Daar is hij. Met een kwaadaardige grijns komt hij dichterbij. Als een hyena die zich opmaakt om te doden. Zijn ogen zijn koud en leeg.
Ik richt me op zijn hand. Hij houdt iets vast. Mijn hart begint te bonzen.
Wie is hij? Waarom is hij me gevolgd?
 
Ik hoor een zoemend, krakend geluid. Hij is nu dichtbij genoeg om te zien dat hij een soort taser vasthoudt. Vonken vliegen van de punt van het apparaat in de vochtige lucht. Dit ding is dodelijk. Deze man is dodelijk.
 
Ik probeer weg te rennen. Maar het mulle zand maakt het zo moeilijk. Ik ben niet snel genoeg. Ik hoor zijn lach. Gemeen.
 
Dit is het.
 
Ik schreeuw. Maar het klinkt meer als het gejank van een wanhopige hond…
 
 
 

Terug naar de realiteit

En ik open mijn ogen…
 
Het duurt even voordat ik besef dat het een nachtmerrie was. Ik kruip uit bed, behoorlijk gedesoriënteerd, en terwijl ik de badkamer bezoek kom ik langzaam terug in de realiteit.
 
Deze droom was zo echt.
 
En terwijl het rationele deel van mijn hersenen ook wakker wordt, begin ik te analyseren. Ik zie dat de scènes die ik in mijn droom zag, leken op een situatie waarover ik de dag ervoor had gelezen. Maar ik beleefde het in mijn droom.
 

Geen verschil tussen jezelf en anderen

unconscious mind

Als expert in het transformeren van vrouwelijke emoties en overtuigingen, vind ik het zo interessant hoe onze hersenen werken. Vooral het onderbewustzijn.

Een van de dingen die mij onwijs fascineert, is dat ons onbewuste brein het verschil niet kent tussen jezelf en anderen.

Dus als je bijvoorbeeld naar een verdrietige film op Netflix kijkt en je begint te huilen.
Dit komt omdat je onderbewustzijn eigenlijk denkt dat deze Netflix film echt is en over jou gaat. En begint gepast te reageren (huilen).

Hetzelfde geldt dus voor het lezen van een eng boek of het hebben van een mooie droom. Of een nachtmerrie. Je onderbewustzijn handelt het alsof het echt is.

Daarom kunnen je emoties zo gemakkelijk worden getriggerd door een boek of een film. Je onderbewustzijn heeft het verhaal geïdentificeerd als zijnde over jou. Je geest doet alsof het verhaal over jou gaat en reageert op het verhaal alsof het jou overkomt.

Ook al weet je rationeel wel dat dit verhaal niet waar is, je ratio is ongeveer 5% van wie je bent, je onderbewustzijn is 95% van wie je bent. Dus je begrijpt wie hier echt aan het roer staat.

 

We worden de verhalen die we onszelf vertellen

Als ik verder nadenk over mijn nachtmerrie, weet ik dat er ook veel symboliek in zit, want het onbewuste brein is symbolisch. Het werkt niet met woorden zoals ons bewuste brein, maar met symbolen, metaforen en beelden. En op deze manier leert het ons dingen, creëert het bewustzijn, en verwerkt het het leven.

Het onbewuste brein ziet de wereld niet als een verzameling feiten, maar eerder als een verzameling beelden. Het werkt niet in termen van logica, rede of getallen. Het onbewuste heeft ook geen begrip van tijd of ruimte.

Dit maakt verhalen, of ze nu bekeken, gedroomd, gelezen, gehoord of verteld worden, zo krachtig. Hierdoor kunnen verhalen ook een krachtige bron worden om dingen te ervaren en om te groeien en te leren. Of juist om onszelf te blokkeren en te saboteren met de overtuigingen die we hebben.

We worden immers de verhalen die we onszelf vertellen.

Jouw overtuigingen zijn jouw verhalen

Welke verhalen vertel jij dan? Wat zeg, denk of geloof je over jezelf, je persoonlijkheid, je trauma’s, je waardigheid, je veiligheid, je geluk en en je mogelijkheden? Welke verhalen vertel je over je succes, rijkdom en overvloed? En hoe zit het met je gezondheid? Welke worst-case scenario’s creëer je in je gedachten over anderen, en over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren…?

Al deze verhalen worden de werkelijkheid voor je onderbewustzijn. Waardoor je bepaalde dingen voelt en doet (of niet doet). Waardoor je misschien vast blijft zitten, ongelukkig, niet succesvol en onvervuld.

Dus je zou liever verhalen gaan vertellen die die je kracht geven, toch?

Laten we eens praten in een persoonlijk – vrijblijvend – Transformatieplan gesprek.

We brengen de kloof in kaart tussen wat je nu denkt, voelt en doet en waar je eigenlijk wilt zijn. En dan maken we een Transformatieplan met gegarandeerde resultaten.

 

Sharing is caring

Related posts

Standje overleven

De etterende oorzaak van standje overleven

‘Ambitieuze vrouwen die worstelen met burn-out hebben geen coaching nodig.Maar iemand die hun huis komt poetsen, een maaltijdbox, of een oppas.Zodat er

Hulp vragen

Hulp vragen

Het bloed sijpelde door mijn vingers en drupte op de vloer. Ademhalen ging hortend en stotend en tranen stroomde over mijn wangen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Latest Blog posts