Cyclus

Grietje werkte parttime als beleidsmedewerker bij de gemeente Den Haag. Of nouja, parttime, in feite waren het veertig uur in drie-en-en halve dag gepropt. Daarnaast deed ze de rest: de kinderen (3), het huishouden (forse twee-onder-één-kap), de sociale contacten (grote familie, veel vrienden), een beetje luismoeder hier en collecteren voor de hartstichting daar. Grietje wenste vurig dat ze eens een minuut voor zichzelf had, of twee. Er was nauwelijks tijd voor haar persoonlijke ontwikkeling, leuke dingen of een tijdschrift op de bank. En sinds de komst van de tweeling was ze vijftien kilo aangekomen, bovenop de zwangersschapskilo’s die maar niet verdwenen. Ze baalde van haar uiterlijk en voelde zich leeg.

Superfoods, sportschool en light producten

‘Ik doe al zoveel en dan moet ik óók nog afvallen?’ riep ze tegen haar Beste Vriendin toen ze eindelijk een keer een avond een wijntje dronk in de stad. ‘Je moet natuurlijk niks, dat even voorop gesteld,’ zei Beste Vriendin. ‘Die dure pillen en poeders, superfoods en weet ik wat,’ zei Grietje, ‘daar heb ik helemaal het geld niet voor.’ BV knikte. ‘Of de sportschool! Hartstikke tijdrovend en ook zéker niet gratis!’ Grietje nam een flinke slok van haar Chardonnay. ‘Als ik op dieet ga, dan moet ik apart koken, voor mezelf. Want de kinderen gaan echt niet vetvrij eten of light producten eten, vergeet het maar. En ondertussen blijven die chocoladerepen in de voorraadkast mij wel elke avond aanstaren. Zie je dan maar eens te beheers…’ ‘Sorry dat ik je onderbreek, maar ik moet even naar dat tafeltje toe, daar zit een oud-collega, even hoor…’ en weg was BV.

Hoe, wat, WAAROM?

Grietje keek BV na. Zag ze het nou goed? Het leek of BV was afgevallen en niet zo’n beetje ook! Zeker wel een kilo of tien. Dat ze dat niet eerder had gezien. Al gauw kwam BV terug. ‘Dat was Joke, die zat tot voor kort bij mij op de afde…’ ‘Zo BV, je bent behoorlijk afgevallen hè?’ onderbrak Grietje haar. ‘Klopt inderdaad,’ beaamde BV. ‘In best een snelle tijd, een maand of vier, drie?’ ‘God, hebben we elkaar zo lang niet gezien. Tja, ik had natuurlijk die serie zakenreizen, dat schoolproject en toen lag Lientje drie weken in het ziekenhuis…’ ‘Maar hoe heb je het gedaan?’ vroeg Grietje. ‘Nou…HOE is eigenlijk niet zo belangrijk, en WAT al helemaal niet. Het gaat eigenlijk vooral over het WAAROM,’ legde BV uit. ‘Hè, wat bedoel je?’ Grietje zat op het puntje van d’r stoel. ‘WAAROM eet je,’ zei BV, ‘dat is waar het om draait. Gebruik je eten om jezelf te vullen of om jezelf te voeden?’ BV nam een slokje van haar wijn.

Van berg naar kiezelsteen

‘Kijk, slank zijn willen we allemaal, maar wil je ook slank worden? Dát is de hamvraag.’ ‘Tja, daar zeg je me wat: motivatie. Die is bij mij erg laag,’ bekende Grietje. ‘Dan wordt het lastig,’ zei BV, ‘je kunt alleen veranderen als je het echt wilt.’ ‘Ik wil het wel, maar ik zie er als een berg tegenop,’ bekende Grietje. ‘Snap ik,’ zei BV, ‘dat had ik ook. Maar het gaat niet om bergen verzetten, het gaat om kiezelsteentjes ruimen.’ ‘Kiezelsteentjes, wat bedoel je?’ ‘Kleine stapjes zetten. Want als je de lat heel hoog legt, dan kan het alleen maar mis gaan en dan, tja, dan ga je uit frustratie weer eten natuurlijk.’ Grietje knikte. ‘Als je lid wordt van een sportschool bijvoorbeeld,’ zei BV, ‘dan neem je jezelf voor om minimaal vier keer per week te gaan. Maar dat is volstrekt onhaalbaar. Dus als je dan twee weken achtereen maar een halve keer gaat, dan gooi je er vervolgens helemaal met de pet naar.’ ‘Maar wat is het alternatief?’ vroeg Grietje. ‘Momenteel train ik thuis, drie keer per week, maximaal een half uur,’ zei BV, ‘personal training via Skype, echt ideaal.’ ‘Wauw, dat klinkt als een sprookje,’ zei Grietje. ‘Het gaat trouwens niet alleen om die kleine stapjes, maar ook om het slim aanpakken. Don’t work hard, work smart!’ ‘Die heb je vast niet zelf bedacht,’ gokte Grietje. ‘Dat klopt, die komt van mijn coach. Ik heb me een paar maanden laten begeleiden en krijg nu nog personal training van haar. Ik had namelijk alles op orde, behalve die kilo’s. En ik had zoveel geprobeerd, maar in mijn eentje lukte het gewoon niet!’ ‘Slim aanpakken, maar hoe dan’?’ vroeg Grietje. ‘Nou bijvoorbeeld een home trainer aanschaffen, en fietsen terwijl je een film kijkt. Of een bushalte eerder uitstappen zodat je wat beweging krijgt. Of niet gelijk een toetje nemen na het avondeten, maar die bak yoghurt met fruit later op de avond nemen, in plaats van chocoladepepernoten.’ ‘Ik wil dit ook!’ riep Grietje.

Waar een wil is…

Grietjes veranderproces ging niet over één nacht ijs. Het was een traject van vallen en opstaan, huilen en doorgaan. Maar waar een wil is is een weg en waar geen wil is zijn excuusjes. Maar die wilde Grietje niet meer inzetten. Na twee maanden was ze vier kilo kwijt en begon ze met hardlopen. Haar oudste zoon Luc van elf liep mee, waardoor ze tegelijkertijd een quality momentje inbouwde. In juni paste Grietje weer in maat 40 en in de zomer droeg ze voor het eerst in tien jaar een bikini. Grietje had veel meer energie en zat lekker in haar vel.

En ze leefde nog lang en gelukkig.

Grietje deed haar Programma bij Moms&More. Wil jij dat ook? Neem dan contact op. Klik hier!


Over de auteur

Lucie Vriesema (1 Posts)

Coach Lucie (38) is moeder van Vito (3) en Eloisa (1). Ze is gespecialiseerd in fit blijven tijdens de zwangerschap en weer in vorm komen na de zwangerschap. Lucie begeleidt jou gedurende het programma naar jouw doel: een fittere, gezondere, slankere versie van jezelf. Zodat je je eindelijk bezig kunt gaan houden met de leukere dingen in het leven. En je leefde nog lang en gelukkig.

Plaats een reactie