Je hormonen in balans of toch liever een boost?

Hormonen Boost

Eind 2016 verscheen op Facebook de aankondiging dat het team van Moms&More is uitgebreid… met mij, Vanessa. Ik heb de eer om samen met Nikolien Moms&More te vertegenwoordigen. Ik richt me hierbij vooral op hormoongerelateerde klachten. Mijn traject was op de Moms&More website terug te vinden als het “Hormoonbalans voor Moms” – Traject. Met de nadruk op wás…

Ik werk nog steeds het liefst met moeders, dus het “voor moms” gedeelte is niet veranderd. Het was het woord hormoonbalans, of disbalans als je het hebt over de gezondheidstoestand waarbij je hormonale klachten hebt, dat me aan het denken zette. En als je samenwerkt met Nikolien die het woord balans nog net geen scheldwoord vindt, omdat het in work-life balans een synoniem is voor stilstand, een status quo – en wiens leven staat nu immers stil? Zie ook de Vlog Work-Life Balance? Onzin! – dan is het tijd voor reflectie. Want wat is dan die zogenaamde stilstand? En geldt dat ook bij hormoonbalans?

Het meest tot de verbeelding sprekend is een weegschaal, zo’n ouderwetse, een bascule weegschaal. Als die in balans is, dan hangt die stil. Er is dan geen beweging. Nu vind ik “geen beweging” ook moeilijk te rijmen met alle drukte als moeder van, vrouw van, werknemer van etc.
Dus ja, qua work-life balans snap ik het helemaal dat balans onzin is. Maar hoe zit het dan met hormonen?

De rollercoaster van je hormonen

Vanuit onze hormonen bekeken staat balans wat mij betreft juist niet synoniem voor stilstand. Als je je hormonale systeem vergelijkt met een thermostaat en balans als een gemiddelde waarop je je prettig voelt, dan zal je lichaam bij een tekort aan een bepaald hormoon dit aanmaken (de thermostaat slaat aan) en wanneer het gewenste gemiddelde bereikt is, dan wordt er gestopt met de aanmaak en slaat de thermostaat af. Dit op zichzelf is al een bijzonder intelligent regelsysteem. Als je dan weet dat je hormonale systeem reageert op álle invloeden van zowel van binnen als buiten, dan is het toch knap hoe onze hormonen ons lichaam helpen om de boel te reguleren en een zeker evenwicht te bereiken en te behouden. Onze hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel en vochthuishouding zijn mooie voorbeelden waar we een gewenst gemiddelde nastreven. Dus je lichaam streeft naar een hormoonbalans en gedijt het beste op een bepaald evenwicht. Maar om daar te komen is je lijf continu bezig zich aan te passen, bij te regelen, continu in beweging om een bepaalde balans, om dat evenwicht te bereiken. En dit kan soms wel eens aanvoelen als een flinke rollercoaster.

Hoe intelligent ons lichaam ook is, het kan ontregeld raken. Soms heb je hierbij domme pech. Soms ligt het aan je genen. Vaak komt het door het maken van verkeerde keuzes. Dit laatste betekent dat je je hormonen kunt beïnvloeden met je levensstijl, zowel positief als negatief. Je hebt altijd een keuze in de aanpassingen die je doet om je lichaam te helpen. Kun je je hormonen daar waar nodig die boost geven zodat ze optimaal doen wat ze te doen hebben en regelen wat ze te regelen hebben zodat jij je lekker voelt en kan gaan genieten van je ritje in de achtbaan. Die vorm van regie spreekt mij aan.

Hierbij presenteer ik dan ook het “HormoonBOOST voor Moms”-Traject. Tsjakka! Zelf je hormonen flink onder handen nemen en ze een positieve vibe geven. Klinkt goed, niet waar? Of een beetje “tell-sellerig” misschien? Toch dekt het wat mij betreft de lading precies. Want jij gaat in driver seat zitten van jouw rollercoaster. Jij hebt de touwtjes in handen op een manier dat past bij jouw leven. Kun jij ook een oppepper gebruiken en wil je meer informatie over het traject, mail me dan op vanessa@momsandmore.nl. Enjoy your ride!

Wil je meer weten? Klik hier!


Over de auteur

Vanessa Jansen (1 Posts)

Coach Vanessa (38) is moeder van Dex (5) en Morris (4). Zij is trainer Hormoonfactor, orthomoleculair voedingsadviseur en psycholoog. Zij begeleidt vrouwen met het ontzwangeren en helpt moeders met hormonale klachten op weg naar hormonaal evenwicht en de gezonde levensstijl die hierbij nodig is.

Plaats een reactie